Winter on Fire - Netflix

Bijgewerkt op: 7 mrt.

Hallo lieve lezers,


Het is een tijdje stil geweest op de site, Ik had wat andere dingen die prioriteit hadden. Maar ik ben weer terug, en hoe. Een stille zaterdagavond op de bank, en wat zie ik voorbij komen? Een documentaire over de Oekraïense strijd om vrijheid, met alles wat er nu gaande is in Oekraïne leek het mij gepast om mij hier verder in te verdiepen.


Sjonge jonge jonge, ik weet niet waar ik moet beginnen. Allereerst is het een prachtige vertolking, laat ik dat voorop stellen. De beelden zijn rauw en puur, maar ook zeer schokkend en afschuwelijk om te zien. Na het kijken van deze documentaire voel ik mij geraakt door het mensen leed, geïnspireerd door het lef en machteloos tegelijk. De tranen staan in mijn ogen, en ik wens in mijn hart dat situaties als deze niet meer nodig zijn.


De documentaire vertelt het verhaal van een volk wat vecht voor hun basale mensenrechten en de gruwelijke manier waarop de regering hen daar van wilt ontzeggen. De maatregelen die de staat neemt worden steeds grover, en daarmee ook de schade die aangericht word. De dodentallen stijgen en de aantallen gewonden nemen toe. Des te verder de strijd zich opbouwt, des te meer zie je de schade maar ook de eenheid.


De inventiviteit en collectiviteit van de mensen is prachtig en mag zeker bewonderd worden. Dit uit zich in zelf ontworpen barricades, gemaakt van sneeuw. Het inzetten van militaire reservisten om de burgers te trainen. En de steun vanuit heel het land waar voedsel en medicijnen een hoofdrol in spelen. Er zijn veel aspecten bewonderenswaardig aan de manier waar op het volk zich staande houdt tegen deze vorm van tirannie.


Maar vooral de moed van de Oekraïners overwint het van de angst voor de dood, ongewapend bestrijden zij het slagveld met niets meer dan een houten schild, een bouwvakkershelm en een ijzeren discipline. Dit toont zich helaas in meerdere slachtoffers. Maar wel een overwinning. Mijn hart gaat uit naar de mensen die daar gesneuveld zijn, en naar de overlevenden die op dit moment weer gedwongen worden om te vechten of hen land uit te vluchten.


De strijd speelt zich af in Kiev en dan vooral rondom het Maidan Plein. De beelden van het Maidan plein zijn prachtig, en de aantallen mensen die zich ongeacht kleur, religie, of afkomst voor het zelfde doel inzetten is adembenemend. Het laat zien waar de echte macht ligt in het land, bij de mensen. Als zij zich dat maar beseffen, en voor die idealen willen sterven.


Uiteindelijk zie je dat de eisen van het volk ingewilligd worden door een nieuwe regering en de oude president het land ontvlucht. Het volk overwint. Ondanks dat ik blij ben met de uitkomst van deze situatie, kan ik mij gewoon niet voorstellen dat wij als moderne maatschappij niet in staat zijn om zonder geweld uit onze problemen te komen. Daar moet verandering in komen en een betere manier voor zijn. Oorlog kent alleen maar verliezers. Pfoe, tijd voor wat reflectie.


Met veel liefde,


Cody Slingerland36 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven