The Tinder Swindler - Felicity Morris

Hallo lieve lezers,


De nummer 1 op netflix, en wat een verhaal. De documentaire draait om de meester oplichter en fraudeur Simon leviev, Shimon Hayut of een van zijn andere vele aliassen waar deze meneer zich achter verschuilt. Het verhaal begint met een close-up van een van de slachtoffers, Cecilie Fjellhoy. Waarin zij haar kant van het verhaal belicht, er wordt ingezoomd op haar kijk van de liefde. Naarmate het verhaal zich voor je ogen ontvouwt ben je met stomheid geslagen. Simon leviev is een jongeman van Israëlische afkomst, die door middel van het tonen van een overdadige levensstijl op de sociale media, een vals beeld van zichzelf probeert te scheppen. Dure auto´s, privéjets, de meest luxe feesten, zakenafspraken over de hele wereld, een persoonlijke bodyguard.


Natuurlijk kan je je afvragen of dit überhaupt nodig is ook al is dit wel legitiem, maar dan komen we bij een heel ander vraagstuk terecht. In de ogen van de slachtoffers lijkt het een charmante succesvolle zakenman, die graag met geld strooit, en aandacht heeft voor de kleinste ´´details´´. Hoe gaat deze meneer te werk? De documentaire heet uiteraard niet voor niets de Tinder Swindler. Dus je raadt het al, via Tinder. Via tinder vind hij matches met een bepaald type vrouw, goedgelovig, een tikkeltje naïef, en met een dorst naar liefde en verrijking van de sociale status. Hier weet hij kundig gebruik van te maken. Door in de eerste instantie, de vrouwen het gevoel te geven uitverkoren te zijn, en mee te nemen in een bevoorrechte wereld die weinigen echt van dichtbij meemaken. Door ze te overladen met lieve berichten en extravagante cadeaus, etentjes en reisjes.


Ik zie dit zelf als zijn investeringsfase, eenmaal gevangen in zijn web van leugens en bedrog. Keert het tij, het contact wordt minder, de toon van het gesprek veranderd, en er wordt grondig ingespeeld op de zorgvuldig gefabriceerde hartstocht van de slachtoffers. De heer Leviev, geeft aan niet meer veilig te zijn. Door middel van videomateriaal en foto's te sturen waarop zijn vermeende bodyguard gewond is schetst hij een beeld van een onveilige situatie. Hiermee creëert hij een noodzakelijkheid. Vervolgens zijn plots al zijn liquide middelen bevroren, en is hij niet meer in staat om zijn veiligheid te kunnen garanderen. Tenzij zijn nieuwste aanwinst kan voorzien in zijn financiële behoefte.


En hier begint het spelletje. De bedragen die gevraagd worden lopen alsmaar op. En er worden steeds andere misleidende tactieken gebruikt om de bedragen niet te hoeven terugbetalen. Zoals het sturen van een vervalste bankoverdracht of het geven van een nep high end horloge. Naarmate de documentaire vordert wordt duidelijk op wat voor een schaal dit gebeurt. En is ook waar te nemen, dat er meerdere vrouwen gedupeerd zijn. En dat hij met het geld van de ene vrouw, de andere vrouw volledig inpalmt om vervolgens haar geld weer te gebruiken voor de volgende vrouw.


Uiteindelijk werken de 3 vrouwen samen in de documentaire met de grootste krant van Noorwegen om dit nieuws in de media te verspreiden. Dit kan zo niet doorgaan. Vervolgens ontstaat er een kat en muisspel, waarin de heer Leviev zich steeds meer in het nauw gedreven voelt. Zijn foto's zijn overal online te zien, dus het wordt moeilijker om mensen te blijven oplichten. Uiteindelijk blijken de autoriteiten kundig genoeg om deze meneer achter tralies te zetten. Voor een luttele 5 maanden. Waarna deze meneer gewoon weer aan het werk is en op dezelfde koers door lijkt te gaan.


Het is een waanzinnig verhaal, met een inkijkje in de psyché van een verdwaalde geest, narcistisch, zonder gevoel van empathie, compassie, schuld of enig gevoel van berouw. Een pathologische leugenaar, die in volledige ontkenning leeft van de realiteit. Mensen misbruikt, bedriegt, oplicht en traumatiseert, zonder daar enige vorm van verantwoording voor te nemen. Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers, ik hoop dat jullie met deze documentaire de erkenning hebben gekregen die jullie verdienen. En dat jullie financiële en mentale schade voldoende vergoed is. En ik hoop dat jullie beseffen dat als iets te moois lijkt om waar te zijn, dat dat het ook vaak is. Een lesje in gezond oordelen zou geen kwaad kunnen.


Met heel veel liefde,

Wat een waanzinnig verhaal!


Cody Slingerland10 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven