Hard - Leen Dendievel

Bijgewerkt op: 30 jun.

Liefde, een onderwerp waarvoor menig auteur zijn pen heeft laten neerstrijken. Van historische titanen als; Shakespeare & Herman gorter tot aan hedendaagse grootheden als Esther Perel & Kenneth M. Adams.


Dit keer waagt gerenommeerd actrice Leen Dendievel een poging om de de mysteries van het hart te doorgronden. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen. Ik heb het boek meerdere keren willen wegstoppen. Helaas niet omdat het zo geniaal is dat ik tijd nodig had om het te verwerken. Maar omdat het verhaal op losse schroeven staat.


De kaft is mooi, het boek is redelijk in elkaar gezet, maar het mist vooral diepgang. Waar in de breedte een hoop wordt aangekaart gaat de essentie verloren. Het ontbreekt aan de magie, de ontastbare kracht die de liefde juist zo mooi maakt. Dit is voornamelijk te zien in de manier waarop het onderwerp te vaak wordt platgeslagen met terminologie en theoretische hap. Of juist verdwijnt in drama en theater. Leuk om te weten wanneer de serotonine levels stijgen en dalen, en wat de oorzaken daar wel of niet van zijn. Maar een dergelijke oplossing, of raadgeving zou naar mijn mening beter passen. Een typisch gevalletje westers analytisch gedachtengoed loslaten op gevoelszaken, oh wat zijn we daar goed in. Naar mijn mening biedt het boek wel wat waarheden, al zijn ze gebrekkig onderbouwd. Maar het boek bied voornamelijk inzicht in wat er op biologisch en cellulair niveau gebeurd, helaas ontbreekt hier ook een stevige onderbouwing.


Wat ik interessant vond waren de verschillende hechtingsteilen die aan bod kwamen. Helder en overzichtelijk weergegeven. Maar helaas, ook hier miste ik diepte en voelde het alsof het ergens toch rechtstreeks uit een advertentieblaadje kwam. Het is niet geleefd, het ademt en sprankelt niet, en laat veel vragen onbeantwoord. Het constateren van problemen kan iedereen, het is juist de oplossing die ons menselijk vermogen test.


Ik weet dat het boek gaat over liefdesverdriet, en voornamelijk over het hart. Toch stel ik mezelf de vraag of het onderwerp seksualiteit niet een relevante toevoeging geweest zou zijn? Staan die zaken in de realiteit niet vaak met elkaar in verbinding. En zijn er lineaire verbanden te vinden tussen die 2? Kan een mens wel een relatie aangaan wanneer de seksualiteit onvoldoende ontwikkeld is? En is dit niet vaak 1 van de redenen waarom relaties op de klippen lopen? Ik had het zelf een interessante toevoeging gevonden om hier meer over te lezen, vanuit persoonlijke interesse. Maar, ook omdat ik ervan overtuigd ben dat dit aan de basis van al het menselijk gedrag ligt. En vooral tot uiting komt in de meest intieme relatie die we hebben.


Tot slotte, speelt leeftijd een rol bij de verwerking? Gender, afkomst? Nu ik mijzelf deze vragen stel, voel ik de potentie van het onderwerp en de gemiste kans(en) van de schrijfster. Door het gebrek aan lef en doorzettingsvermogen, ben ik een tikkeltje teleurgesteld met deze aankoop.. Wanneer iemand zich voordoet als autoriteit, dan hoop ik daar in ieder geval ook een stuk(je) van terug te zien in de manier waarop geschreven wordt.


Al met al een gewaagde poging van de actrice, desalniettemin een klassiek voorbeeld van hoogmoed in een te hoge gewichtsklasse. Helaas, volgende keer beter.


Met veel liefde,


Cody Slingerland

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven