Erotische intelligentie - Esther Perel

Bijgewerkt op: 8 jan.

Een goedemiddag. Ik heb mijn smaakpapillen weer eens laten proeven van een literair meesterwerk. Dit keer betreft het een boek van Esther Perel.


Auteur


Esther Perel is een Belgische Amerikaanse psychotherapeut. Al meer dan 30 jaar baant de schrijfster zich een weg door het glorieuze veld genaamd de liefde. Ze wordt beschouwd als een van de vooruitstrevendste stemmen binnen haar vakgebied, spreekt maar liefst 9 talen en bezit een schat aan kennis op het gebied van de moderne liefdesrelatie. Een verwonderlijk individu.


Pro's


Laten we maar beginnen. Erotiek, wat houdt dat eigenlijk in. Een vraag waar velen van ons tot nu tot nog geen antwoordt op gevonden hebben. Hoe komt dat? Die vraag stelde ik mij niet alleen. Het boek begint vrij ontspannen, maar naarmate je wat verder in het boek komt neemt de intensiteit van het onderwerp toe. Het boek laat je kennis maken met het onderwerp erotiek, stelt kritische vragen, en geeft tegelijkertijd ook handvaten door middel van voorbeelden uit de praktijk, om zelf eventueel op ontdekkingsreis te gaan. Daarnaast weet de schrijfster het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Waardoor je niet alleen de eigen erotische zone beter leert te begrijpen. Maar ook de achterliggende krachten die meespelen in het hedendaagse ''collectieve'' beeld van de seksualiteit.


Een voorbeeld hiervan is de opkomst van het feminisme. En de daaruit voortvloeiende beweging in de dynamiek tussen man en vrouw. De onmiskenbare rol van het gezin van herkomst in de manier waarop we onze seksualiteit vormgeven. De invloeden van de kerk, staat en de manier waarop porno een rol speelt in onze hedendaagse cultuur. Voornamelijk factoren die je in de eerste instantie niet aan seksualiteit zou linken. Het is bewonderenswaardig om te lezen hoe iemand haar leven toe wijdt aan het vergaren van nieuwe wijsheid, en hierbij de gevestigde orde uit durft te dagen door middel van haar bevindingen.


De rode raad van het boek stelt dat er 2 tegengestelde bewegingen zijn in een moderne relatie. De geborgenheid, ofwel intimiteit die wij als fundament zien voor een gezonde relatie. Dit gevoel zorgt ervoor dat wij elkaar vertrouwen, we ons veilig voelen. Dit staat echter haaks op hetgeen wat seksualiteit en passie aanwakkert. Passie en seksuele drift worden aangewakkerd door onbekendheid, een mate van onzekerheid, mysterie, en onafhankelijkheid. Wat er dus nodig blijkt om het verlangen van elkaar te blijven aanwakkeren is een gezonde afstand en onafhankelijkheid. Erotiek gebeurt namelijk in de zone tussen de 2 persoonlijke ruimtes. Des te beter de individuen zijn om die persoonlijke ruimte te hanteren in contact met elkaar. Des te groter de seksuele drift.


En hier komt het gezin van herkomst ter sprake. De schrijfster beweert dat er niemand in de gehele levensloop zo'n grote invloed heeft op het latere functioneren van een individu als de ouders. Wat overduidelijk naar voren komt door de voorbeelden uit de praktijk, is dat de rol die de partner als kind aan heeft genomen ten opzichte van zijn ouders, van essentieel belang is in de latere relaties. Zowel stimulerend of verhinderend.


Het geen wat mij persoonlijk erg inspireerde, is het vermogen van de schrijfster om iedere relatie in zijn eigen waarde te laten. De schrijfster maakt een duidelijk onderscheid tussen de verschillende vormen van relaties, en neemt hiermee de persoonlijkheden en de verlangens van de betrokkenen serieus. Dit verschil wordt duidelijk op het moment dat er wordt gesproken van de erotische intimiteit als een manier om de diepste onzekerheden en kwetsbaarheden met elkaar te delen, en als een vergevorderd stadium van de volwassenheid en persoonlijke ontwikkeling. Hier tegenover staat het feit dat sommige partners een warme kameraadschap voldoende vinden na de geboorte van de kinderen. en dit verlangen dus verschilt per persoon.

Kritische noot


Zoals hierboven vermeld ben ik erg onder de indruk van de schrijfstijl en de inhoud van het boek, echter ben ik toch op een paar verbeterpunten gestuit. De rode draad van het boek komt naar mijn mening uiteindelijk te vaak naar voren. Waardoor ik het gevoel had dat er onnodige herhaling plaatsvond. Ik vind het ook jammer dat er geen grafische weergaves te vinden zijn in het boek, dit had de voorbeelden die de schrijfster geeft nog duidelijker kunnen maken.


Conclusie


Het boek is een gebalanceerde schets van de realiteit waar de meeste van ons zich in bevinden, het laat je kennis maken met delen van jezelf, die je nog niet kende. En het daagt je uit om de kennis van je geest te verruimen. Persoonlijk ben ik van mening dat dit boek een waarde heeft voor iedere lezer boven de 16, en voornamelijk voor een ieder die zichzelf wil verdiepen in de wereld van de erotiek, en zichzelf een kans durft te geven op de ontdekking van een levenslange weg naar overgave.


De schrijfster is overduidelijk een autoriteit is op het gebied van de liefde en erotiek, en ze doet haar positie eer aan door de informatie behapbaar te maken, en de keuze tot handelen volledig bij de lezer te laten. Er worden simpelweg verbanden getrokken aan de hand van haar ervaringen uit de praktijk en soortgelijke literatuur.Dank u wel voor de onmiskenbare wijsheid,


Met veel liefde,


Cody Slingerland29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven