David Deida - The way of the superior man

Hallo lieve lezers,


Het is een tijd geleden dat ik wat heb kunnen uploaden, helaas haalde de sneltrein die het leven af en toe kan zijn mij in, en bleef er daardoor weinig tijd over om te schrijven. Ik ga mijn best doen om wat regelmatiger te posten, hoe frequent dat is, zal de tijd leren. Dat gezegd hebbende, wat staat er op de planning?


Vandaag betreft het een boek over pure mannelijkheid, ik ben zelf namelijk van het mannelijk geslacht, en kan af en toe wel een steuntje in de rug gebruiken bij het navigeren van deze onbekende wateren. Klinkt spannend, maar wat houdt dit precies in? Dat lijkt mij de juiste vraag om mee te starten.


Als kind wordt ieder uiteraard geboren met een biologisch geslacht. Wat vervolgens definieert of je een jongen of meisje bent. Alhoewel in het huidige politieke klimaat ook deze beslissingen regelmatig in twijfel worden getrokken, houdt de heer Deida zich netjes aan de evolutionaire regels. Sterker nog, de belangrijkste bouwsteen van zijn boek is juist het uitvergroten van de (seksuele) polariteit tussen man en vrouw, of man en man, enzv. Waarom seksueel tussen haakjes staat zal straks helder worden. Hierbij maakt hij gebruik van het uitlichten van een vrouwelijke essentie, mannelijke essentie of meer gebalanceerde essentie.


De heer Deida stelt, dat hoe groter de polariteit tussen de 2 polen, des te groter de synergie en de kans op seksuele aantrekking. Oftewel, opposites attract. Denk hier aan de + en - van een batterij, of de magnetische krachten van de noord -en zuidpool. Hier stopt de heer Deida niet. De beschreven rollen zijn namelijk niet beperkt tot gender, zo zou een vrouw met een voornamelijk mannelijke essentie, beter afgestemd zijn op een man met een vrouwelijke essentie.


Waar in intieme relaties de nadruk ligt op de verschillen tussen de rollen, is ons culturele systeem doorontwikkeld tot een bijna verlammende gelijkwaardigheid. Gelijke salarissen, gelijke rechten, gelijke kansen, gelijk, gelijk, gelijk. Ik ben natuurlijk een voorstander van de gelijkheid van rechten, en alle punten die ervoor zorgen dat een mens zich gewaardeerd voelt. Echter komt deze sociale gelijkheid met een prijs. Hier ontstaat de tegenstrijdigheid. Wat nodig is voor de aantrekkingskracht, verdwijnt stelselmatig door het systeem wat wij gecreëerd hebben, oei.


Alhoewel van menig feminist waarschijnlijk haar nekharen overeind gaan staan tijdens deze analyse. Ben ik ervan overtuigd dat de heer Deida een sterk argument aankaart. Deze (theorie) wordt overigens ook gesteund door de heer Jordan Peterson. Een gerespecteerd Canadees Psychotherapeut op het gebied van interpersoonlijke relaties.


Naast het beschrijven van de essenties, wordt de weg van een jongen naar een man uitvoerig besproken. Onderwerpen, zoals het loskomen van de band met moeder, het weerbaar worden tegen het oordeel van vader, richting vinden in het leven, je hart leren openen, angsten overwinnen, en het durven overgeven aan het onbekende komen uitgebreid aan bod. Dit kunnen voor menig lezer nieuwe onderwerpen zijn waar meer interesse aan besteed mag worden, echter is er een veelvoud aan literatuur waar dit in beschreven wordt. En vind ik de onderwerpen niet onderscheidend genoeg, daarom kies ik ervoor om het niet verder in het licht te zetten.


Naast de seksuele polariteit, beschreef de heer Deida nog iets waar ik versteld van stond. Hij beschreef de gevende energie van de man, die tot uiting komt in de mannelijke ejaculatie. Als een transformatie van blokkade naar vrijheid. Hier komt de punchline. De man is onbewust altijd op zoek naar deze energie, het doorbreken van een verdedigingslinie tijdens voetbal, het onmogelijke gevecht in oorlogsfilms, boxen, mma enzv. Dit wordt allemaal gedreven vanuit de diepe behoefte om volledig tot vrijheid te komen.


Alhoewel ik in de eerste instantie toch lichte irritatie voelde door de vele herhaling en vooral het herhaaldelijk benoemen van de titel, knap staaltje verkooptechniek. En ik ook het gevoel kreeg dat het teveel de New Age kant op ging, is de heer Deida er later toch in geslaagd om mij te verrassen, en acht ik zijn visie waardevol genoeg om 2 andere boeken van hem bij te bestellen. Af en toe en oogje dichtknijpen, een beetje door de ruis heen kijken en je zult zien dat er voldoende waarheden beschreven worden.


Het is me een waar genoegen kennis te maken,


Met liefde en vriendschap,


Cody Slingerland

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven