Curse of the High IQ - Aaron clarey

Hallo lieve mensen, het is een schitterende dag vandaag. En een prachtige kans om de mening weer aan te scherpen door eens lekker te evalueren. Vandaag betreft het een boek over bovenmatige intelligentie. Ik zal eerlijk zijn. De titel sprak mij aan omdat ik vanaf jongs af aan al de hemel in geprezen werd door alles en iedereen omdat ik ''slim'' was. En daar ook gelijk allerlei verwachtingen aan toegevoegd moesten worden. Laten we beginnen..


Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de schrijver. De heer Clarey een self-proclaimed genie, die in meerdere branches in relatief korte tijd boven de menigte wist uit te stijgen. En aan de hand van zijn eigen vraagstukken over de intelligentie bedacht daar maar een boek over te schrijven.


De schrijver is niet bang om zijn mening te geven dat is in ieder geval duidelijk. Met termen als idiot's, mental retard, en genius. Weet hij heel duidelijk het onderscheid aan te geven tussen hem en de rest van de wereld. Of wel kudde hoe hij het noemt. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het boek vermakelijk vond, of dat om de juiste redenen is, daar komen we zo achter. De schrijver is duidelijk een wel belezen meneer, die inderdaad over een wereld beeld beschikt wat zich extensief uitbreid over meerdere vlakken. Toch heeft het boek mij ondanks de informatie die vaak waar is, een bittere nasmaak gegeven. De argumenten die gegeven worden door de heer Clarey zijn vaak wankel onderbouwd, ofwel helemaal niet. En de manier waarop de Auteur zich uitspreekt over de volgens hem mindere massa, staat mij niet aan. Hij geeft vaak aan dat het niet de schuld is van de massa, maar zijn ondertoon spreekt duidelijk een andere taal. Het lijkt wel alsof ieder argument wat hij oppert, er vervolgens voor zorgt dat hij in een lastig pakket terechtkomt, maar de anderen daar een voordeel van ervaren. Een lesje compassie naar de medemens, zou geen kwaad kunnen.


Wat ik intrigerend vond was de wijze waarop de auteur via wiskundige formules, tabellen en voorbeelden kon laten zien dat intelligentie relatief is en zich altijd verhoudt tot andere mensen. Ik kon me ook erg goed vinden in de manier waarop de auteur de scholing en het verdienmodel weergegeven heeft, maar ook hier geld. Het zelfbeklag hindert, en de nuance in zijn woorden missen. Er was naar mijn mening weinig ruimte om een eigen wereldbeeld te vormen aan de hand van de informatie, dit was hoe hij het beleeft heeft. Dus dit is ook de waarheid. Een erg starre en stellige instelling. Dat is naar mijn mening geen fijne manier om je wil aan iemand te verkondigen, en het kwam soms op me over of de schrijver lijdt aan grootsheidwaanzin. Naarmate het boek vordert, wordt het een beetje een onsamenhangend verhaal. Hij neemt een uitstapje naar de originele verhoudingen tussen man en vrouw, en de gevolgen die dit heeft. Ook hier worden uitspraken verkondigd, die weinig tot geen hout snijden, maar vooral voortkomen uit de eigen frustratie en onzekerheid over het seksuele kunnen.


Uiteraard wil ik de auteur bedanken voor de poging om helderheid te scheppen. En zal ik ondanks de vele tegenstrijdigheden, en het selectief kiezen van de feiten. Deze review afsluiten met een positieve noot.


Met veel liefde,


Cody Slingerland

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven